Behind the scenes Fagprat

Samples vs live orkester del 1

I del 1 av 2 i serien om samples vs live orkester, skal vi se på de viktigste forskjellene for meg som komponist når jeg jobber med en samplebasert orkestral komposisjon kontra et stykke som skal spilles inn live. I andre og siste del skal vi se på forskjellene for deg som potensiell kunde, og hvordan det påvirker budsjett og kreativ prosess helt fra skisser fram til godkjenning og levering.

Kvalitetsforkjeller

Det er farlig å påstå at den viktigste forskjellen mellom samples og live orkester er kvaliteten på produksjonen. Det er fullt mulig at et stykke produsert med kun samples holder høyere kvalitet enn en live innspilling. For at en live innspilling skal holde høy kvalitet, bør man for det første ha et samspilt og profesjonelt orkester, som er vant til å spille nye og ukjente stykker etter metronom og med til tider utfordrende temposkifter. I tillegg er det viktig med et godt innspillingsrom, spesielt med tanke på akustikk. Helst bør det være et rom som orkesteret er vant til å spille i (eller som er spesielt godt egnet for klassiske innspillinger), da man som musiker jobber tett mot rommets akustikk og hvordan det responderer på fremførelsen. Jeg mener at en god innspilling med et godt orkester i et godt rom ikke kan erstattes av samples, men at en god samplebasert komposisjon kan erstatte en dårlig innspilling med et svakt orkester.

Å jobbe med samples

For meg som komponist er den viktigste forskjellen når man jobber med samples at man kan gjøre ting som ikke er mulig med et live orkester. Det gir uante muligheter for eksperimentering og layering, men husk: «With great power comes great responsibility.» Et stykke spilt inn med samples, må likevel låte balansert og så naturtro som mulig, og dette er vanskelig om man ikke har gode basiskunnskaper om hvordan man balanserer og skriver for et ekte orkester.

Eksempel: «Spirit of the Season»

Dette korte stykket komponerte jeg på min gamle laptop i julen for to år siden, og spilte det inn med Brandenburg State Orchestra tidlig i år. Mest for å teste orkesteret, og hvordan stykket mitt ville høres ut med live orkester. Jeg ble positivt overrasket over at stykket var 98 % klart for innspilling, og at vi kun måtte gjøre et par små endringer før vi kunne spille det inn. Dette eksemplet kan være litt misvisende i forhold til at mockupen er rendret med ganske dårlige samples, men jeg tror dette bare vil tydeliggjøre forskjellene mellom en MIDI-generert komposisjon og en live innspilling. Det er viktig å påpeke at jeg aldri hadde spilt dette som en preview for en regissør på en konkret jobb. En god mockup kan i beste fall lure utrente ører, og skal gi et godt og representabelt inntrykk av hvordan det vil låte med orkester til slutt.

MIDI-Mockup:

Endelig versjon med live orkester:

Ikke den beste kvaliteten på videoen (mest for et behind-the-scenes look), men lyden er fra den endelige versjonen.

Hybrider

Har man ikke budsjett til fullt orkester, er det også fullt mulig å spille inn deler av komposisjonen med orkester, Hjernen kan faktisk bli lurt til å tro at hele stykket er spilt inn live, hvis den hører et fremtredende soloinstrument fremført live i miksen.

Her er et eksempel med 95 % samples, med kun en live fiolin som dobler de samplede fiolinene. Det utgjør en ganske stor forskjell!

Eksemplene taler tydelig for seg selv. Hvis budsjett og tid tillater det, så er det vanskelig å argumentere mot å spille inn orkestral musikk med orkester.

Håper dette har vært informativt, og ta gjerne kontakt for en hyggelig musikkprat, eller om du ønsker musikk til dine produksjoner.